Diensten /

Dakgoot & Afwatering

Dakgoot

Dakgoten worden gebruikt om regenwater op zo'n manier af te voeren, dat het huis niet door al dat water beschadigd wordt. Als het flink regent, zorgt de dakgoot er voor dat van het dak stromend water via de regenpijp naar de grond geleid wordt. Dat is de manier waarop een correcte afwatering van een dak functioneert.
Een dakgoot kan op den duur echter flink wat vuil verzamelen: takjes, vallende bladeren, opwaaiend plastic, mos, in regenwater opgelost materiaal, het afval van dakpannen, vogelnesten, al dit soort materialen kunnen in de dakgoot achterblijven. Vooral in het najaar komt daar veel groenafval bij.
Het is belangrijk om dit niet te laten ophopen. Door de opstapeling van al dat vuil kan het regenwater na verloop van tijd niet meer goed afgevoerd worden.
Om verstoppingen (en erger) te voorkomen moet een dakgoot dan ook regelmatig schoongemaakt worden, vooral na de herfst.
Zorg er voor dat de dakgoten regelmatig gecontroleerd worden. Als dit niet regelmatig gebeurt, is lekkage haast onvermijdelijk. Vaak wordt er pas actie ondernomen als er daadwerkelijk lekkage of schade te zien is.

Herkennen van een vervuilde dakgoot

Een vervuilde dakgoot is vrij eenvoudig te herkennen.
- Als er opeens veel meer muggen zijn dan in voorgaande jaren, zou dat zomaar veroorzaakt kunnen zijn door stilstaand water in de dakgoot.
- Als er onkruid in de dakgoot groeit, of zelfs hele planten, is dat een duidelijke aanwijzing van een niet goed functionerende afwatering.
- Als er bij een zware regenbui water over de rand van de dakgoot stroomt, veel water langs de buitenkant van de regenpijp, of zelfs langs de buitenmuren, is het duidelijk dat het regenwater niet goed wordt afgevoerd.
- Als er vochtplekken aan de onderkant van de dakgoot zitten, lekt de dakgoot.

De gevolgen van een vervuilde dakgoot

Wie niet op tijd ingrijpt, komt in de problemen. Want door een vervuilde dakgoot ontstaan vaak lekkages en andere problemen, met alle consequenties en schade van dien zowel op het dak van de woning, als op de daken van garages, schuur, afdak of dakkapel. De bladresten kunnen voor verzuring in de dakgoot zorgen, waardoor de goot zelf wordt aangetast, met als gevolg een lekkende dakgoot. Een verstopte afvoer kan een verstopte riolering veroorzaken - of een overlopende dakgoot, wat ernstige waterschade kan veroorzaken:
- de buitenmuur wordt nat
- na verloop van tijd ontstaan lekkages door loslatende metselspecie
- het water kan zich achter de buitenmuur gaan nestelen
- ook de binnenmuren worden nat
- houtrot, schimmels en allerlei andere ongewenste effecten
Al dergelijke verschijnselen zijn bijzonder moeilijk te bestrijden en brengen behoorlijk wat kosten met zich mee.
Door het gewicht van het water kunnen dakgoot en/of regenpijp gaan doorhangen, scheuren, of zelfs volledig worden losgerukt, met als gevolg lekkage, aanslag of verrotting, die vaak pas in een (te) laat stadium wordt opgemerkt. Hierbij gaat het niet alleen om houten deuren, houten kozijnen, gevelbekleding, sierlijsten en sierranden waarmee daken zijn afgewerkt,maar ook over de kelder en de fundering. Muggen en andere insecten gedijen prima in het stilstaand water van een verstopte dakgoot. Verstopping van dakgoten is een jaarlijks terugkerend probleem, en een jaarlijkse schoonmaak- en controlebeurt voorkomt veel ellende. Het is overigens zeker geen overbodige luxe om de dakgoot en regenpijp eens per jaar schoon te maken. En voor dakgoten die zich direct onder een boom bevinden kan zelfs worden overwogen om de klus vaker te (laten) doen.

Zelf doen of laten doen?

Een dakgoot schoonmaken is vaak een lastige en gevaarlijke klus. De veiligste manier is natuurlijk om dit karwei uit te besteden aan een professional, waardoor u zelf geen halsbrekende toeren hoeft uit te halen om uw dakgoot schoon te maken.
Wij van NG Installatietechniek voeren deze klus graag voor u uit.
Een ander voordeel van uw dakgoot laten schoonmaken in plaats van het zelf te doen, is dat u dan tegelijkertijd andere maatregelen kunt nemen:
- u kunt uw regenpijp laten ontstoppen
- u kunt bladvangers in de regenpijp laten plaatsen om verstoppingen te voorkomen
- u kunt een gootbeschermer laten plaatsen om ophoping van vuil in de dakgoten te voorkomen
- bij een plat dak kunt u een bladbolrooster laten plaatsen
- u kunt beschadigingen aan uw dakgoot laten herstellen
- u kunt dichtbij staande bomen laten snoeien
- u kunt de cv ketel van uw woning een onderhoudsbeurt laten geven, de monteur is er namelijk al!

Zijn uw dakgoten ook aan een schoonmaakbeurt toe?